Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че скоро ще се

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че скоро ще се
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия напуска управляващата партия

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в неделя, че скоро ще се оттегли от поста си на началник на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП), заяви Politico.

" На конференция в неделя Вучич разгласи, че скоро ще се отдръпна от поста си отпред на СПП, и даде обещание, че ще обясни решението си на партиен митинг в Белград на 26 май ", осведоми изданието.

Според сръбския президент това ще бъде " най-големият конгрес на партията в сръбската история ".

Той също по този начин не изключи провеждането на предварителни парламентарни избори поради огромните публични митинги. По думите му гласуването на парламентарните избори ще се проведе  " не по-късно от септември ". Politico отбелязва, че това ще бъдат третите избори в границите на четири години.

През последните седмици Вучич беше остро подложен на критика след двете всеобщи стрелби в столицата при започване на май, при които починаха 17 души, а 21 бяха ранени. Оттогава десетки хиляди излязоха по улиците с искане за оставката на няколко министри.

Той настоя, че макар поредицата от напрегнати обществени демонстрации, призоваващи го да напусне поста си,  " няма да има Майдан в Белград ", визирайки украинската гражданска война, която смъкна непопулярния проруски режим в страната през 2014 година

В събота в Белград деятели блокираха основен мост и автомагистрала в града, а към постройката на Народното събрание се събраха огромни тълпи в границите на придвижването " Сърбия против насилието ". Вучич съобщи, че митингите са " тормоз ".

Междувременно беше оповестена едномесечна прошка, като сърбите бяха приканени да предадат нелегално добитите оръжия или да бъдат наказани на затвор.

Според публични данни единствено около 6 % от популацията има разрешителни за огнестрелни оръжия - като се изключи тези, употребявани за лов - само че страната е на трето място в света по владеене на оръжие и доста автоматизирани пушки са останали от войните, последвали разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век.

В неделя Вучич се появи дружно с полицейски началници край град Смедерово, където бяха изложени оръжия, събрани в границите на амнистията. Според него половината от предадените са били противозаконни и са били предадени даже гранати и гранатомети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР